ISWT- läs mer om rasen här

Rasen – Irish Softcoated Wheaten Terrier

Om du funderar på att skaffa en irish softcoated wheaten terrier, tänk på att…

  • Du måste ha tid, engagemang, pondus och humor – allt detta behövs för att uppfostra en wheaten terrier.
  • Den är nyfiken och påhittig. Ska den vara ensam i en trädgård bör denna vara ordentligt inhägnad.
  • Rasen kräver en hel del pälsvård. Se till att du får med dig instruktioner från uppfödaren.
  • Wheaten terrier lär sig fort. Förbered dig på att gå några kurser i lydnad och andra hundsporter.
  • Rasen fungerar bra för många allergiker, men inte för alla. Låna hem en hund några dagar innan du köper en egen.

Ursprung: Irland  Mankhöjd: Hane 46–48 cm, tik nagot lägre. Vikt: Hane 18–20,5 kg, tik nagot lattare Päls:Mjuk och vetefargadklipps i terrierfrisyr

Historik och användnings-område

Långbenta hundar av terriertyp har funnits länge på Irland. Redan för 200 år sedan nämns ”soft-coated dogs” som kan vara ursprunget till vår ras. På Irland användes wheaten terrier främst av småbrukare till allehanda göromål på gårdarna, inte minst för att hålla efter skadedjur. Numera är wheaten terriern främst en uppskattad sällskapshund, men vissa har fortfarande ett intresse av att jaga – även om det kanske mest blir grannens katter. Ganska många wheaten terrier har tränats att spåra skadeskjutet eller trafikskadat vilt. Vissa hundar har även goda vallningsegenskaper.

Hälsa
I Sverige föds 400-700 wheaten terrier per år, vilket ger oss en bra avelsbas så att man kan undvika problem med inavel. Rasen är också friskare än genomsnittet enligt vetenskapliga undersökningar baserade på försäkringsstatistik i Sverige. Allvarliga problem med exempelvis leder, ögon och hjärta förekommer sällan. Wheaten terrierna blir dessutom ofta gamla, och är pigga och aktiva åtminstone upp till 12-13 års ålder. Rasen har inga officiella hälsoprogram men rasklubben förordar höftledsröntgen av avelshundar.

Mentalitet

Wheaten terrier är oftast en ganska livlig och företagsam hund med egna idéer. En wheatenägare bör därför ha pondus, envishet och – inte minst viktigt – sinne för humor för att kunna uppskatta sin fyrbenta vän efter förtjänst. Vissa lyckas träna sina hundar så väl att de tävlar framgångsrikt i agility, bruks, lydnad och viltspår. Faktum är att på lydnadskurserna är wheaten terriern ofta antingen klassens lysande stjärna… eller det svarta fåret. Och det beror nog främst på ägaren vilketdera det blir! De flesta wheaten terrier är synnerligen förtjusta i människor, och några ’jobbar’ på olika vårdinrättningar där de gör viktiga insatser för att öka livskvaliteten för patienterna.

Storlek och utseende

Wheaten terriern är en medelstor och sunt byggd hund utan några överdrifter. Hanhundar är omkring 46-48 cm i mankhöjd och väger 16-18 kg medan tikar är något mindre och lättare. Hunden är nästan kvadratisk och har en ganska lätt kroppsbyggnad. Det mest utmärkande med en wheaten terrier är den vackra, ljust vetefärgade pälsen som hänger i mjuka vågor eller lockar över hela kroppen och benen. På huvudet låter man pälsen bilda pannlugg och skägg, vilket tillsammans med de små, hängande och framåtriktade öronen ger ett piggt och käckt terrierutseende.

Pälsvård

Många tycker att den vackra pälsen är det mest tilltalande med rasen. Denna päls kräver dock en hel del arbete eftersom den måste kammas, badas och klippas regelbundet. När hunden byter från valppäls till vuxenpäls i ettårsåldern, kan man behöva kamma två–tre gånger i veckan men annars räcker det med en rejäl kamning i veckan. Hunden bör badas minst var fjärde vecka med schampo och balsam. Att låta klippa hunden kostar 400–600:- och bör göras 3–5 gånger om året.

http://www.swtk.se/swtk_2/flik3/rasstandard.pdf